Vocal Special, Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is een compositie waar je je tanden in kunt zetten. Tijdens deze Vocal Special werkt het projectkoor toe naar een uitvoering van dit uitzonderlijke muziekstuk waarbij motivatie, timing, intonatie, dynamiek, zuiverheid en uitspraak hoog in het vaandel staan. Het wereldberoemde stuk is weer helemaal terug na de gelijknamige docu-film over Queen van het afgelopen jaar.

Veel koren bijten zich stuk door onderschatting of durven zich niet te branden aan deze fantastische compositie. Vocal Special neemt de uitdaging aan en keert het stuk binnenstebuiten in maar liefst 12 repetities.

Tussen januari en juli 2020 werken Jasper Teule (dirigent/arrangeur) en Sasja Dries (vocal coach/arrangeur) in 12 lessen toe naar een spetterend optreden in Openluchttheater Caprera te Bloemendaal als onderdeel van het 25-jarig bestaan van Vocal Playground (én wellicht in Podium Victorie, Alkmaar).

 

Je studeert thuis aan de hand van ingezongen mp3tjes de stukken in waarna tijdens de repetities de punten op de i worden gezet. Je hoeft geen bladmuziek te kunnen lezen om mee te doen. Een goede portie zin is een vereiste. Daarom houden wij voor dit project audities. We luisteren hierbij naar:

zuiverheid en ritmiek
motivatie
stemvastheid
in welke stemgroep je zou kunnen gaan zingen


Je ontvangt thuis een mp3tje met een ingezongen fragment van Bohemian Rhapsody, dit stukje zing je tijdens de auditie. Belangrijk: wij hebben alle begrip voor zenuwen en kunnen daar heel goed doorheen luisteren. Inmiddels is het project gestart en is het niet meer mogelijk je hierbij aan te sluiten.
Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van andere projecten, klik hier.

 


Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse muziekgroep Queen. 
Bohemian betekent: oorspronkelijke inwoner van Bohemen (Tsjechië) maar deze betekenis werd veranderd in “Roma” door de Fransen, waar zigeuners beweerden Bohemen te zijn.
Een rapsodie is een gedicht of een muziekstuk dat qua onderwerp of stijl bestaat uit contrasterende gedeelten en die ondanks dat toch een eenheid vormen.

Het nummer verscheen op het album A night at the Opera uit 1975. Het werd een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976 evenals in 1991 na het overlijden van Freddie Mercury. Het wordt over het algemeen beschouwd als een van de succesvolste popnummers aller tijden.

Het stuk bestaat uit zes delen, waarin een aantal onderling sterk verschillende muziekstijlen aan bod komen. Het start met een ballade waarna een gitaarsolo, een opera-achtig intermezzo en een hardrock gedeelte volgt. Ten slotte is er een lange outro die wordt afgesloten met een gong. Ook kenmerkend is dat het nummer geen refrein kent.